ECJbX0hoe8zCbGavCmHBCWTX36c

Φίλες και φίλοι,

Σας καλωσορίζω στην προσωπική μου ιστοσελίδα «Περί Αλός» (Αλς = αρχ. ελληνικά = η θάλασσα).
Εδώ θα βρείτε σκέψεις και μελέτες για τις ένδοξες στιγμές της ιστορίας που γράφτηκε στις θάλασσες, μέσα από τις οποίες καθορίστηκε η μορφή του σύγχρονου κόσμου. Κάθε εβδομάδα, νέες, ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις θα σας κρατούν συντροφιά.

Επιβιβαστείτε ν’ απολαύσουμε παρέα το ταξίδι…


Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου
Συγγραφεύς - Ερευνήτρια Ναυτικής Ιστορίας




Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΩΝ ΚΟΜΜΕΝΩΝ ΣΕΛΙΔΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ TYPE 209

Ιωάννης Σ. Θεοδωράτος
Δημοσιογράφος – Αμυντικός Αναλυτής
           
Από το editorial του περιοδικού «Στρατοί και Τακτικές»,
τ.16, Ιούλιος – Αύγουστος 2011, Αιγίς Εκδοτική

Τα τέσσερα υποβρύχια Type 209/1100 ΦΩΤΟ: hellenicnavy.gr

Τεράστιο ερευνητικό ενδιαφέρον προκύπτει από την άγνωστη δράση των υποβρυχίων Type 209 κατά τη διάρκεια της κυπριακής κρίσης το 1974, καθώς αποκαλύπτεται η σκόπιμη αφαίρεση σελίδων από τα ημερολόγια και των τεσσάρων υποβρυχίων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά το γεγονός ότι οι σελίδες αφορούν την περίοδο εκτέλεσης πολεμικών περιπολιών κατά τον Δεύτερο Αττίλα (Αύγουστος 1974) μετά την εγκατάσταση της κυβέρνησης Κων/νου Καραμανλή και καλύπτουν μέχρι και το Σεπτέμβριο, όταν είχε πια παγιωθεί το status quo στο νησί.
 Ποιος όμως και γιατί έκοψε τις σελίδες και πού βρίσκονται σήμερα αυτές; Επειδή η συγκλονιστική αποκάλυψη προέρχεται από το εξαιρετικό έργο των αντιναυάρχων ε.α. επίτιμων αρχηγών Στόλου Τιμόθεου Μασούρα και Θωμά Κατωπόδη, Τα Ελληνικά Υποβρύχια (έκδοση του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδας), η απάντηση που δίνεται από τους συγγραφείς είναι υποθετική! Πιστεύεται ότι φυλάσσονται σε κάποιο απόρρητο αρχείο της Βουλής, χωρίς ωστόσο να μπορεί να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο. Δηλαδή μετά την παλινόρθωση της Δημοκρατίας, κάποιοι με εντολή άνωθεν ζήτησαν τα αρχεία και τα ημερολόγια των υποβρυχίων και στη συνέχεια αφαίρεσαν τις επίμαχες σελίδες, όπου αναγράφονται με λεπτομέρεια όλες οι κινήσεις των πλοίων, οι διαταγές που έχουν λάβει, καθώς και όλα τα σημαντικά συμβάντα.
 Ποιος όμως θα εξυπηρετούνταν από την εξαφάνιση των σελίδων και γιατί αυτές έπρεπε να αποκοπούν; Είναι αλήθεια ότι ακόμη και σήμερα, 37 έτη μετά τα τραγικά γεγονότα του Καλοκαιριού του 1974, το τελευταίο «κάστρο» της Μεταπολίτευσης εδράζεται στον διαβόητο «Φάκελο της Κύπρου». Συνεπώς, η δημοσιοποίηση των στοιχείων που περιέχει –μεταξύ αυτών θα βρίσκονται και οι χαμένες σελίδες– θα δημιουργήσει βλάβη σε κάποιους που έντεχνα κατάφεραν για τρεις και πλέον δεκαετίες να κρατήσουν το βόθρο των αποκαλύψεων επτασφράγιστο.
 Η φράση του Κων/νου Καραμανλή, «η Κύπρος κείται μακράν», αποτελεί το κλειδί της κατανόησης του περιεχομένου των σελίδων των ημερολογίων. Τα υποβρύχια Type 209 υπήρξαν τα μόνα πολεμικά μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων που κατάφεραν να φτάσουν κοντά (ή και εντός) της περιοχής των επιχειρήσεων. Ιδιαίτερα η εκδήλωση της νέας τουρκικής επίθεσης (Αττίλας ΙΙ) έπρεπε να αντιμετωπιστεί δυναμικά, καθώς δεν υπήρχε απολύτως καμία αιτιολόγηση παρά μόνον η κατάληψη περισσότερου εδάφους. Πιθανόν τα υποβρύχια να είχαν λάβει ξανά αντικρουόμενες διαταγές, όχι πια από τη στρατιωτική κυβέρνηση αλλά από την πολιτική ηγεσία ή –ακόμη χειρότερα– να είχαν γίνει μάρτυρες άλλων γεγονότων, που η δημοσιοποίησή τους θα έπληττε ανεπανόρθωτα το κύρος της νεοσύστατης πολιτικής ηγεσίας.
 Σε κάθε περίπτωση οι αρμόδιοι να μιλήσουν, οι κυβερνήτες και οι άλλοι ανώτατοι αξιωματικοί, προτίμησαν να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό ή έφυγαν από τη ζωή μιλώντας μόνο για τα όσα απαράδεκτα διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια του Αττίλα Ι. Σήμερα η εποχή της Μεταπολίτευσης έχει κλείσει τον κύκλο της αφήνοντας τη χώρα να σπαράσσεται σε μια πρωτόγνωρη οικονομική-θεσμική κρίση με απροσδιόριστες συνέπειες. Είναι καιρός αυτή η εποχή να περάσει στην Ιστορία, επιτρέποντας το άνοιγμα του «Φακέλου Κύπρος», ώστε ο μελλοντικός ιστορικός να της αποδώσει τις ευθύνες που της αντιστοιχούν.
 Αυτοί που αποκατέστησαν τη δημοκρατία, κυβέρνησαν στο όνομά της και οδήγησαν την Ελλάδα στον οικονομικό όλεθρο φέρουν βαριά την ευθύνη όχι μόνο για όσα «γνωστά» βιώνουμε σήμερα, αλλά και για όσα μένουν «κρυφά» σε κάποιο φωριαμό της Βουλής. Η αλήθεια πρέπει να λάμψει, καθώς η όποια ανασυγκρότηση της χώρας οφείλει να ξεκινήσει από τα πεπραγμένα και τα κακώς κείμενα του Αυγούστου του 1974…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...