ECJbX0hoe8zCbGavCmHBCWTX36c

Φίλες και φίλοι,

Σας καλωσορίζω στην προσωπική μου ιστοσελίδα «Περί Αλός» (Αλς = αρχ. ελληνικά = η θάλασσα).
Εδώ θα βρείτε σκέψεις και μελέτες για τις ένδοξες στιγμές της ιστορίας που γράφτηκε στις θάλασσες, μέσα από τις οποίες καθορίστηκε η μορφή του σύγχρονου κόσμου. Κάθε εβδομάδα, νέες, ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις θα σας κρατούν συντροφιά.

Επιβιβαστείτε ν’ απολαύσουμε παρέα το ταξίδι…


Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου
Συγγραφεύς - Ερευνήτρια Ναυτικής Ιστορίας
Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Το σπίτι «τριήρης» με τους μεθυσμένους ενοίκους!Περί Αλός
Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου
Συγγραφεύς – Ερευνήτρια Ναυτικής Ιστορίας

Από τα «Παράδοξα» του Περί Αλός
Η τριήρης «Ολυμπιάς» κατά
τη διάρκεια εργασιών
επισκευής. Απρίλιος 2012.
ΦΩΤΟ: Περί Αλός

Ο Τίμαιος ο Ταυρομενίτης μας πληροφορεί ότι μια οικία στον Ακράγαντα της Σικελίας ονομάστηκε τριήρης για τον εξής λόγο:

Εκεί είχε συγκεντρωθεί μια παρέα νέων η οποία είχε πιει τόσο πολύ κρασί ώστε έφτασε σε ένα μεθύσι άνευ προηγουμένου. Το υπερβολικό κρασί θόλωσε το μυαλό τους ώστε έφτασαν στο σημείο να πιστέψουν ότι το σπίτι ήταν τριήρης πάνω στην οποία ταξίδευαν και ότι κατά τον πλου κατελήφθησαν από σφοδρή τρικυμία. Έτσι, νομίζοντας ότι ο κυβερνήτης τους διέταξε να ελαφρώσουν το πλοίο εξ’ αιτίας της τρικυμίας, άρχισαν οι νέοι να πετούν έξω από τα παράθυρα της οικίας όλα τα αντικείμενα, στρώματα, και οικιακά σκεύη. Είχαν την αίσθηση με αυτόν τον τρόπο, ότι τα πετούσαν στην θάλασσα και ότι το πλοίο θα γινόταν πιο ελαφρύ. Αυτό  όμως το περιστατικό έκανε πολύ κόσμο να συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι των νέων, να χαζεύει το γεγονός και να αρπάζει όλα αυτά που πετούσαν οι μεθυσμένοι. Ούτε όμως μετά από όλα αυτά συνήλθαν οι νέοι.

Την επομένη ημέρα όταν έφθασαν οι άρχοντες της πόλης στην οικία των μεθυσμένων, εκλήθησαν οι νέοι ενώπιον αυτών να δώσουν εξηγήσεις. Αυτοί, ενώ ακόμη αισθάνονταν ναυτία, απάντησαν στις ερωτήσεις των αρχόντων και τους εξήγησαν ότι αναγκάστηκαν λόγω της τρικυμίας να ελαφρώσουν το πλοίο ρίχνοντας το περιττό φορτίο στην θάλασσα.

Ενώ οι άρχοντες απορούσαν πως έφθασαν σε τέτοια έκσταση φρενών, ο μεγαλύτερος σε ηλικία από τους νέους αποκρίθηκε: 

      [Εγώ, ω άνδρες Τρίτωνες [1], επειδή τρόμαξα υπερβολικά, ρίχτηκα όσο μπορούσα γρηγορότερα στο κατώτατο μέρος του πλοίου (στους θαλάμους) και έμεινα εκεί ξαπλωμένος]
 
      «Ἐγώ δ’, φη, ἄνδρες Τρίτωνες, ὑπ τοῦ δέους καταβαλών ἐμαυτν ὑπ τοὺς θαλάμους ως νι μάλιστα κατωτάτω κείμην» (Αθηναίου, Δειπνοσοφιστών, Β’ 5 [37 d]).

Οι άρχοντες αφού τους έκαναν παρατήρηση, τους συγχώρησαν και τους συνέστησαν στο μέλλον να πίνουν λιγότερο κρασί. Έτσι τους άφησαν ελεύθερους. Το αστείο είναι ότι οι νέοι αφού εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους, είπαν :

      [Άν κατορθώσουμε να απαλλαγούμε από την φοβερή τρικυμία και φθάσουμε στο λιμάνι, θα σας ανακηρύξουμε σωτήρες μας, και θα στήσουμε στην πατρίδα μας τους ανδριάντες σας δίπλα από τους θαλάσσιους θεούς μας, γιατί οφείλουμε την σωτηρίας μας στην ευτυχή εμφάνισή σας]

«ν λιμένος (φησαν) τύχωμεν ἀπαλλαγέντες τοσούτου κλύδωνος, Σωτρας μς ἐπιφανες μετὰ τν θαλασσίων δαιμόνων ἐν τῇ πατρίδι ἱδρυσόμεθα ς αἰσίως μῖν ἐπιφανέντας» (Αθηναίου, Δειπνοσοφιστών, Β’ 5 [37 e]).

 
Ιδού για ποιόν λόγο η οικία αυτή ονομάστηκε «τριήρης»!
«ντεῦθεν οκία τριήρης ἐκλήθη».
 
 

(Αθηναίου, Δειπνοσοφιστών, Β’ 5 [37 b-e])             
ΠΗΓΗ: Περί Αλός http://perialos.blogspot.gr/2015/02/blog-post_16.html
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
 
[1] Οι Τρίτωνες ήταν ακόλουθοι του Ποσειδώνος υπό την αρχηγία του Τρίτωνος, του υιού της Αμφιτρίτης.
 

 

Το Περί Αλός προτείνει κι άλλες ιστορίες από τα «Παράδοξα»:

Ο θυμωμένος ξιφίας. Πιέσατε ΕΔΩ
Μια περίεργη «ναυτική» ασθένεια. Πιέσατε ΕΔΩ
 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...