ECJbX0hoe8zCbGavCmHBCWTX36c

Φίλες και φίλοι,

Σας καλωσορίζω στην προσωπική μου ιστοσελίδα «Περί Αλός» (Αλς = αρχ. ελληνικά = η θάλασσα).
Εδώ θα βρείτε σκέψεις και μελέτες για τις ένδοξες στιγμές της ιστορίας που γράφτηκε στις θάλασσες, μέσα από τις οποίες καθορίστηκε η μορφή του σύγχρονου κόσμου. Κάθε εβδομάδα, νέες, ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις θα σας κρατούν συντροφιά.

Επιβιβαστείτε ν’ απολαύσουμε παρέα το ταξίδι…


Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου
Συγγραφεύς - Ερευνήτρια Ναυτικής Ιστορίας




Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

Μια ασυνήθιστη τιμωρία!

 

Μια ασυνήθιστη τιμωρία!

Περί Αλός

ΦΩΤΟ: http://usslsm51.com/

Στις αρχές του 1945, στον κόλπο San Pedro, Leyte, ο John Kann και ο Joe Sherrill τιμωρήθηκαν, λόγω δυσμένειας, με την ποινή να ξύσουν και να βάψουν τα πλευρά του οχηματαγωγού USS LSM-51. Οι δύο άνδρες θύμωσαν για την άδικη ποινή και αποφάσισαν να γράψουν στα πλευρά του σκάφους με πορτοκαλί αντισκωριακό χρώμα τη λέξη FOR SALE (Πωλείται). 

ΦΩΤΟ: http://usslsm51.com/


Είχαν συνεννοηθεί ότι σε περίπτωση που γίνονταν αντιληπτοί η ιδέα θα ήταν του  Joe ενώ αν ξέφευγαν του κινδύνου θα ήταν του John. 
Λίγες μέρες αργότερα ο Κυβερνήτης του σκάφους, Captain (Lt) J.O. Potts, έλαβε ένα μήνυμα από τον Διοικητή Task Group: - «Πόσα ζητάτε γιαυτό»?

 Ο Captain Potts δεν είχε ιδέα σε τι αναφερόταν και ζήτησε στον σηματοδότη να επαναλάβει το μήνυμα. Εκείνος απάντησε «πόσο κοστίζει»; Για άλλη μια φορά ο Captain Potts δεν κατάλαβε τι του ζητούσαν. «Επαναλάβετε το μήνυμα» στέλνει ξανά στον Διοικητή. Αυτή τη φορά η απάντηση έγραφε "Βλέπω το πλοίο σου ότι είναι προς πώληση. Πόσο κοστίζει"; Ο Captain Potts γεμάτος απορία επιβιβάστηκε στη βοηθητική λέμβο κωπηλάτησε προς στο πλάι και είδε το «FOR SALE». Όταν επέστρεψε στο σκάφος, ορκίστηκε ότι θα σκοτώσει το άτομο που ζωγράφισε αυτή την πινακίδα. «Δόξα τω Θεώ, κανείς δεν θυμόταν ποιος ήταν επικεφαλής κατά τον χρωματισμό, αφού κάθε μέρα ήταν διαφορετικό άτομο. Μετά από 50 χρόνια ανακαλύφθηκε ποιοι το έκαναν».



ΠΗΓΗ: http://usslsm51.com/

https://www.navsource.org/archives/10/14/14051.htm

ΦΩΤΟ: USS LSM-51 alongside Fort Drum in Manila Bay, 13 April 1945, during the assault on the fort. US National Archives photo # SC 205913, a US Army Signal Corps. photo now in the collections of the US National Archives.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...