ECJbX0hoe8zCbGavCmHBCWTX36c

Φίλες και φίλοι,

Σας καλωσορίζω στην προσωπική μου ιστοσελίδα «Περί Αλός» (Αλς = αρχ. ελληνικά = η θάλασσα).
Εδώ θα βρείτε σκέψεις και μελέτες για τις ένδοξες στιγμές της ιστορίας που γράφτηκε στις θάλασσες, μέσα από τις οποίες καθορίστηκε η μορφή του σύγχρονου κόσμου. Κάθε εβδομάδα, νέες, ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις θα σας κρατούν συντροφιά.

Επιβιβαστείτε ν’ απολαύσουμε παρέα το ταξίδι…


Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου
Συγγραφεύς - Ερευνήτρια Ναυτικής Ιστορίας
Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΟΥ Υ/Β ΣΤΟ "Περί Αλός"

Περί Αλός
Συνέντευξη του Διοικητού Υποβρυχίων Πλοιάρχου Αθανασίου Καρατζά ΠΝ στην Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου.
Ο Διοικητής Υ/Β Πλοίαρχος Αθανασιος Καρατζάς ΠΝ.
ΦΩΤΟ: Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου

Η ιστοσελίδα «Περί Αλός» ζήτησε την άδεια από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΝ προκειμένου να επισκεφθεί την έδρα της Διοίκησης Υποβρυχίων (ΔΥ) στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας (ΝΣ) και να λάβει συνέντευξη από τον Διοικητή της Πλοίαρχο Αθανάσιο Καρατζά ΠΝ. Όπως γνωρίζετε το ενδιαφέρον της ιστοσελίδας – πέραν των θεμάτων ιστορίας – για τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) είναι έντονο και έκδηλο. Άποψη μας είναι ότι το Όπλο των Υποβρυχίων αποτελεί την αιχμή της «τρίαινας» του Στόλου και ειδικά κάτω από την υφιστάμενη συγκυρία, οι μαύρες σιλουέτες των Type 209 και 214 συνιστούν ότι καλύτερο έχει να παρατάξει το ΠΝ στο Αιγαίο, στο Ιόνιο και στην Μεσόγειο. Το υποβρύχιο είναι ένα κατ’ εξοχήν επιθετικό όπλο και όταν κληθεί να εκτελέσει την αποστολή που του έχει ανατεθεί, την υλοποιεί σιωπηλά και με απόλυτη φονικότητα. Συνεπώς θα ήταν λογικό η ιστοσελίδα μας να ξεκινήσει από την ΔΥ στα πλαίσια μιας σειράς παρουσιάσεων και συνεντεύξεων που αφορούν τις διοικήσεις του Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ), εκεί όπου κτυπά η τολμηρή και θαρραλέα καρδιά των υποβρύχιων ανδρών και γυναικών…  

Περί Αλός: Ποια είναι τα προσόντα που θα πρέπει να έχει κάποιο στέλεχος του ΠΝ ώστε να επιλέξει την δύσκολη και απαιτητική καριέρα στα υποβρύχια;

Διοικητής ΔΥ: Αγαπητή Κα Ιωαννίδου θα ήθελα καταρχάς να σας καλωσορίσω στην ΔΥ και να σας διαβεβαιώσω πως εδώ είμαστε ταγμένοι στο καθήκον μας, φέροντας στις πλάτες μας την μεγάλη και μακροχρόνια παράδοση της αρχαιότερης Διοίκησης του Αρχηγείου Στόλου. Τα προσόντα που πρέπει να έχει κάποιο στέλεχος του ΠΝ για να επιλέξει την δύσκολη και απαιτητική καριέρα στα υποβρύχια δεν είναι ιδιαίτερα εξεζητημένα. Πρέπει να είναι απόφοιτος κάποιας παραγωγικής σχολής του ΠΝ, δηλαδή της ΣΝΔ ή της ΣΜΥΝ και να μπορεί να διέλθει επιτυχώς μια σειρά από ιατρικά τεστ (πχ θάλαμος αποπίεσης κλπ). Όμως τα βασικότερα από όλα τα προσόντα είναι η επιθυμία για υπηρεσία στα Υποβρύχια και η ψυχική δύναμη. Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια της ΑΕ του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια  «Για να μπορείς να ζεις στο Υ/Β, θέλει υψηλή εκπαίδευση, ιδιότητες χαρακτήρα οι οποίες δεν είναι συνηθισμένες, μεγάλη ψυχή, μεγάλη καρδιά και ένα μεγάλο όραμα» .

Περί Αλός:  Η άσκηση «ΚΟΡΑΛΛΙ» είναι η πλέον απαιτητική κατά την οποίαν δοκιμάζεται η ικανότητα και κυρίως η αντοχή του πληρώματος κάτω από δύσκολες συνθήκες; Μπορείτε να μας περιγράψετε την ιδιαιτερότητά της;

Διοικητής ΔΥ: Ο σκοπός της Άσκησης ΚΟΡΑΛΛΙ είναι η εκτέλεση διαδικασίας επικάθησης στο βυθό από το Υποβρύχιο καθώς και η παραμονή του Υ/Β στο βυθό για αρκετές ώρες με την ταυτόχρονη εκτέλεση τόσο εσωτερικών γυμνασίων στο Υποβρύχιο, όσο και γυμνασίων με έτερες μονάδες επιφανείας ή ομάδες υποβρυχίων καταστροφέων ή δυτών. Η συγκεκριμένη άσκηση συμπεριλαμβάνεται στον ετήσιο προγραμματισμό επιχειρησιακής εκπαίδευσης των Υ/Β.
Η συχνή εκτέλεση των ανωτέρω ασκήσεων μετατρέπουν την ανωτέρω απαιτητική διαδικασία σε συνήθεια για το πλήρωμα του Υ/Β, την οποία είναι πλέον σε θέση να την εκτελέσει όποτε απαιτηθεί χωρίς δισταγμό και με απόλυτη ασφάλεια, με σκοπό την πλήρη απόκρυψη του Υ/Β.
Ταυτόχρονα με την άσκηση επικάθισης του Υ/Β εκτελείται και μικρής κλίμακας άσκηση Έρευνας και Διάσωσης Υ/Β με συμμετοχή έτερων μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού.

ΥΒ "ΠΡΩΤΕΥΣ" ΙΟΥΝ 1996 ΣΤΟ ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ  (ΛΗΨΗ-Αρχείο Γ. ΣΤΕΦΟΠΟΥΛΟΥ)

Περί Αλός:  Πως εξελίσσεται η ένταξη του υποβρύχιου «Παπανικολής» (S120) μετά από την παραλαβή του; Ποια συστήματα έχουν δοκιμαστεί και σε τις είδους ασκήσεις έχει λάβει μέρος; Τι σημαίνει για το ΠΝ η επιχειρησιακή αξιοποίηση των Type 214;

Διοικητής ΔΥ: Εδώ μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως το ΥΒ Παπανικολής έχει πλήρως ενταχθεί στην δύναμη των Υποβρυχίων κάτω από την σκεπή του Αρχηγείου Στόλου. Έχει διέλθει επιτυχώς όλες τις δοκιμασίες αξιολογήσεως προσωπικού και υλικού και έχει φτάσει τις απαιτητικές προδιαγραφές που θέτει η Διεύθυνση Επιθεωρήσεων του ΑΣ. Τη χρονιά που μας πέρασε συμμετείχε σε όλες τις ασκήσεις που έλαβαν χώρα και τα συμπεράσματα που αποκομίστηκαν ήταν τα πιο ενθαρρυντικά. Πράγματι ο Παπανικολής ανέβασε τον πήχη ψηλά σε όλες τις μορφές πολέμου για τις οποίες σχεδιάστηκε. Περιμένουμε με ανυπομονησία την ένταξη των υπολοίπων 214 και φυσικά και του ΥΒ ΩΚΕΑΝΟΣ.

Περί Αλός: Μπορείτε να μας αναφέρετε τις εξελίξεις που έχουν πραγματοποιηθεί στον τομέα των αντιμέτρων κατά υποβρυχίων και κατά ανθυποβρυχιακών τορπιλών τα τελευταία χρόνια και έχουν ολοκληρωθεί στα υποβρύχια του ΠΝ; Ποια η διαφορά των Type 214 από τα Type 209;

Διοικητής ΔΥ: Η εξέλιξη στον τομέα των αντιμέτρων κατά υποβρυχίων και κατά ανθυποβρυχιακών τορπιλών τα τελευταία χρόνια είναι μεγάλη. Έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα εξελιγμένα συστήματα που σκοπό έχουν να περιπλανήσουν τις σύγχρονες Τ/Λ, οι οποίες βάλλονται κατά των Υ/Β. Τέτοια συστήματα έχουν τοποθετηθεί στα Υ/Β Type 214 και το Υ/Β ΩΚΕΑΝΟΣ, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα την επιβιωσιμότητα τους. Όσον αφορά τα ΥΒ Type 209 δεν έχουν αντίστοιχα συστήματα και η αντιμετώπιση των ανθυποβρυχιακών τορπιλών σε αυτά γίνεται με τρόπους ενέργειας, που η εμπειρία των Κυβερνητών έχει αποδείξει πως αυξάνουν την επιβιωσιμότητα των Υποβρυχίων σε μεγάλο βαθμό.

Περί Αλός:  Ποια είναι τα σημεία υπεροχής των ελληνικών υποβρυχίων έναντι των τουρκικών (ή αντίστροφα) μετά από την ένταξη των κλάσης «Gur» και του πρώτου Type 214;

Διοικητής ΔΥ: Στην ερώτησή σας θα μπορούσα να αρχίσω να αναφέρω τεχνικά χαρακτηριστικά εξειδικευμένα , που μπορεί να βρει κανείς στο διαδίκτυο, καθόσον μιλάμε εν κατακλείδι για εμπορικές κατασκευές. Το μεγάλο πλεονέκτημα των ΥΒ Type 214 που οδηγεί πολλά κράτη στην απόκτησή τους, είναι η προηγμένη αναερόβια πρόωση που διαθέτουν, η τελευταίας τεχνολογίας και σχεδιάσεως κατασκευή του σκάφους, που κάνει τα Υποβρύχια Type 214 από τα πιο αθόρυβα στον κόσμο και οι τελευταίας γενιάς σύγχρονοι αισθητήρες που διαθέτουν, που αυξάνουν δραματικά τις δυνατότητες εντοπισμού και χαρακτηρισμού των στόχων.

Περί Αλός:  Τι σημαίνει σε επιχειρησιακό επίπεδο η κατοχή τορπιλών τύπου DM2A4 και Tigerfish για το Τουρκικό Ναυτικό και πως συγκρίνονται (σημεία υπεροχής τους) με τις τύπου SST4 και SUT των ελληνικών υποβρυχίων;

Διοικητής ΔΥ: Και σε αυτήν την ερώτηση δεν θα παραθέσω στείρα τεχνικά χαρακτηριστικά. Το Πολεμικό Ναυτικό χρειάζεται νέες Τορπίλες για να υποστηρίξει τις δυνατότητες που τα νέα Υποβρύχια προσκομίζουν, αλλά μέχρι να γίνει η προμήθεια των νέων τορπιλών μπορεί να φέρει σε πέρας τις αποστολές του με απόλυτη επιτυχία. Σίγουρα χρειαζόμαστε τις νέες τορπίλες καθώς η ημερομηνία πρόσκτησης είναι ένας καθοριστικός παράγων στην αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία του όπλου, καθώς και στην ενσωμάτωση όλων των τελευταίων εξελίξεων.

Περί Αλός:  Τι καθορίζει το «καλύτερο» υποβρύχιο από πλευράς μέσων, δυνατοτήτων και στελεχών στις δύο ακτές του Αιγαίου;

Διοικητής ΔΥ: Η σύγκριση αυτή δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί. Από την πλευρά μας διαθέτουμε αξιόμαχα πειθαρχημένα και άριστα εκπαιδευμένα πληρώματα στα Υ/Β. Ο εξοπλισμός των Υ/Β είναι σύγχρονος και με υψηλές δυνατότητες, όπως διαφαίνεται και από τα αποτελέσματα κατά τη συμμετοχή τους στις 
 εθνικές και διεθνείς ασκήσεις. Επιπλέον, η σωφροσύνη και ταυτόχρονα η επιθετική αντίληψη των Κυβερνητών αποτελεί καθοριστικό παράγοντα.

Περί Αλός:  Ποιο είναι το όραμά σας για την ΔΥ του ΠΝ;

Διοικητής ΔΥ: Η ομαλή ένταξη από τα Υ/Β  Type 209 στα Υ/Β Type 214 όσον αφόρα την εκπαίδευση του προσωπικού, την πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση των νέων Υ/Β και την επιχειρησιακή αναβάθμιση της Διοίκησης με τον αέρα που προσκομίζει ένα νέο όπλο , όπως ακριβώς έγινε και με τα Υ/Β Type 209 αντίστοιχα στη δεκαετία του 70.

Συνέντευξη του Διοικητού Υποβρυχίων Πλοιάρχου Αθανασίου Καρατζά ΠΝ στην Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου.

Περί Αλός:  Μπορείτε να σχολιάσετε πως η εκάστοτε πολιτική ηγεσία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το Όπλο των Υποβρυχίων σε μια κρίση, υπογραμμίζοντας τις επιχειρησιακές αρετές του «σιωπηλού όπλου» σε συνάρτηση με την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων;

Διοικητής ΔΥ: Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που διαθέτουν τα Υ/Β είναι η αφάνεια τους. Με αυτό το δεδομένο μπορούν έγκαιρα να αναπτυχθούν στο ΑΙΓΑΙΟ χωρίς να συμβάλλουν στην κλιμάκωση της έντασης αφενός, με τη δυνατότητα όμως της άμεσης ανάληψης οποιασδήποτε αποστολής εάν απαιτηθεί αφετέρου.

Περί Αλός: Κύριε Διοικητά σας ευχαριστούμε για τον χρόνο, την ξενάγηση και την πολύτιμη βοήθεια που μας παρείχατε και σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο σας.
Διοικητής ΔΥ: Εκ μέρους της ΔΥ σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας για το ΠΝ  και σας εύχομαι το «Περί Αλός» να συνεχίσει με την ίδια θέρμη και αγάπη να υποστηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει το σύνολο των στελεχών του ΠΝ, προκειμένου να υλοποιήσουμε το ρητό που φιλοξενείται στην προμετωπίδα του ιστολογίου σας: «Μέγα το της θαλάσσης κράτος».
http://perialos.blogspot.com/2012/02/blog-post_17.html

Ευχαριστίες
Η ιστοσελίδα «Περί Αλός» ευχαριστεί τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΓΕΝ Αντιπλοίαρχο Αδαμάντιο Χριστοδούλου ΠΝ για την ικανοποίηση του σχετικού αιτήματος. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τα στελέχη της ΔΥ τον Διοικητή Πλοίαρχο Αθανάσιο Καρατζά και τον Επιστολέα Αντιπλοίαρχο Δημήτριο Μήλα.

Το Περί Αλός προτείνει:
Επίσκεψη στην Διοίκηση Υποβρυχίων ΔΥ. Πιέσατε ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...