ECJbX0hoe8zCbGavCmHBCWTX36c

Φίλες και φίλοι,

Σας καλωσορίζω στην προσωπική μου ιστοσελίδα «Περί Αλός» (Αλς = αρχ. ελληνικά = η θάλασσα).
Εδώ θα βρείτε σκέψεις και μελέτες για τις ένδοξες στιγμές της ιστορίας που γράφτηκε στις θάλασσες, μέσα από τις οποίες καθορίστηκε η μορφή του σύγχρονου κόσμου. Κάθε εβδομάδα, νέες, ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις θα σας κρατούν συντροφιά.

Επιβιβαστείτε ν’ απολαύσουμε παρέα το ταξίδι…


Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου
Συγγραφεύς - Ερευνήτρια Ναυτικής Ιστορίας
Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Άλσος Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης


Αμ' έπος αμ΄έργον; (Ηρόδοτος Γ’ 135)

Περί Αλός

 

 
Συνέντευξη του Αντιναυάρχου ε.α. Κυριάκου Κυριακίδη ΠΝ, Προέδρου του ΙΔΑΛΕΝΑΠ  στο Περί Αλός.

Ο Αντιναύαρχος ε.α. Κυριάκος Κυριακίδης ΠΝ, και Πρόεδρος του
ΙΔΑΛΕΝΑΠ  με την συγγραφέα, Ερευνήτρια Ναυτικής Ιστορίας
κα Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου έξω από το θωρακισμένο
καταδρομικό «Γ. ΑΒΕΡΩΦ». ΦΩΤΟ: Περί Αλός

Πριν λίγες ημέρες είχαμε τη χαρά να περπατήσουμε στη περιοχή του Φλοίσβου παρέα με τον Αντιναύαρχο ε.α. Κυριάκο Κυριακίδη ΠΝ, και Πρόεδρο του ΙΔΑΛΕΝΑΠ. Ανάμεσα στα τόσο ενδιαφέροντα θέματα που αναπτύξαμε ενημερωθήκαμε για την εξέλιξη σχετικά με το θέμα του κτηρίου του Άλσους Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης.

Άραγε θα έχουμε την τύχη να δούμε σύντομα το υπέροχο αυτό κτηριακό συγκρότημα το οποίο φιλοδοξεί να περιλάβει ολόκληρη την ελληνική ναυτική ιστορία;

 
Περί Αλός: Κύριε Κυριακίδη εδώ και μερικές εβδομάδες αναλάβατε τα καθήκοντα του προέδρου του Ιδρύματος του Άλσους Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης. Θα μπορούσατε  να μας πείτε λίγα λόγια  για το Ίδρυμα;

Κυρ. Κυριακίδης: Το Ίδρυμα Άλσους Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης (ΙΔΑΛΕΝΑΠ) αποτελεί ΝΠΙΔ και συστήθηκε με Προεδρικό Διάταγμα του 1993 με σκοπό την ενίσχυση του Ελληνικού Θαλασσίου Πνεύματος και τη διατήρηση και προβολή της Ναυτικής Παράδοσης των Ελλήνων. Μέσα στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η δημιουργία, οργάνωση και λειτουργία του «Άλσους Ναυτικής Παράδοσης» στους χώρους που παραχωρήθηκαν από το Ελληνικό δημόσιο στην περιοχή του Φλοίσβου. Για να το απλουστεύσω για τους αναγνώστες σας αναφέρομαι στην περιοχή που ελλιμενίζεται σήμερα το Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ και ο έναντι της πρύμνης του χερσαίος χώρος.  Το ΙΔΑΛΕΝΑΠ είναι φορέας που εποπτεύεται από τα Υπουργεία Άμυνας, Ναυτιλίας, Πολιτισμού και Οικονομικών και διοικείται από 9μελές ΔΣ στο οποίο εκπροσωπούνται τα παραπάνω Υπουργεία και επί πλέον και η Ένωση Εφοπλιστών, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος. Το Ίδρυμα είναι κοινωφελές και τελεί δε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι ένα κέντρο που αναφέρεται στην ιστορία, τις παραδόσεις και στα επιτεύγματα και θυσίες των Ελλήνων στον υγρό στίβο αλλά και στους ανθρώπους που «ζωγράφισαν» την θάλασσα είτε με τον χρωστήρα είτε με την πένα τους. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν τέτοιοι φορείς που χρόνια προσπαθούν σε αυτό τον τομέα, και έχει ο κάθε ένας δημιουργήσει την δική του λαμπρή ιστορία. Αναμφισβήτητα όμως δεν τους είχε δοθεί η απαιτούμενη υποδομή για να έχουν την προβολή που τους πρέπει ενώ ή προσπάθεια κατακερματίζεται. Το ΙΔΑΛΕΝΑΠ δεν έρχεται «να καπελώσει» αυτές τις προσπάθειες  αλλά αντίθετα να συμβάλει με τον τρόπο του στην ακόμη μεγαλύτερη προβολή του έργου τους.
 Χρόνια αντικρίζουμε σε μια περιφραγμένη έκταση στο
Φαληρικό Δέλτα την επιγραφή αυτή. Μήπως τελικά ήρθε η ώρα
να υλοποιηθεί το έργο; ΦΩΤΟ: Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου

 
Περί Αλός:  Είμαστε πολύ καιρό σε αναμονή με το θέμα της κατασκευής κτηρίου του Ιδρύματος. Το 1989 προκηρύχθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης, το 1991 αναδείχθηκε η μελέτη του αρχιτέκτονα Γιάννη Πατρώνη, το 1993 εγκρίθηκε και η οριστική μελέτη, κι έκτοτε η ανέγερση του μουσείου εξακολούθησε να παραμένει στα χαρτιά. Σε τι οφείλεται ετούτη η καθυστέρηση;

Κυρ. Κυριακίδης:  Στην χρηματοδότηση και στις προτεραιότητες που τίθενται κάθε φορά. Υπήρξε μια δρομολόγηση υλοποίησης του σχεδιασμού του έργου στα πλαίσια των Ολυμπιακών Αγώνων 2004. Εκεί κάπου άλλαξαν οι προτεραιότητες, το έργο έμεινε πίσω και μας πρόλαβε η οικονομική ύφεση. Μέχρι στιγμής η ουσιαστική χρηματοδότηση για την όλη ιδέα είναι από το Πολεμικό Ναυτικό το οποίο ξοδεύει σε χρήμα και σε ανθρώπινο δυναμικό τόσο για την αναπαλαίωση / αποκατάσταση /χώρων του Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ αλλά και του Α/Τ ΒΕΛΟΣ ενώ συγχρόνως έχει διαμορφωθεί ένα μέρος των προβλητών που ελλιμενίζονται τα πλοία αυτά και ο εγγύς χώρος. Μη ξεχνάτε ότι αυτά όσο και η τριήρης ΟΛΥΜΠΙΑΣ με το στέγαστρο της αποτελούν μέρος του ΑΛΣΟΥΣ.


 

 

Μακέτα του κτηρίου που θα φιλοξενεί το Ίδρυμα Άλσους
Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης (ΙΔΑΛΕΝΑΠ)
στο Φαληρικό Όρμο. Σχέδιο: Ιωάννης Πατρώνης, Αρχιτέκτων,
Μηχανικός. ΦΩΤΟ: ΙΔΑΛΕΝΑΠ 
Περί Αλός:  Σαν νέα Διοίκηση ασφαλώς θα έχετε κάποιο όραμα, κάποιους στόχους, μιλήστε μας γι αυτούς.

Κυρ. Κυριακίδης:  Αλλοίμονο αν δεν υπήρχε όραμα. Θέλουμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες που έκαναν όλοι οι προκάτοχοι από ιδρύσεως του ΙΔΑΛΕΝΑΠ μέχρι και σήμερα. Οι προσπάθειες των μελών του ΔΣ είναι σε απόλυτα εθελοντική βάση, δεν τις χαρακτηρίζω όμως αφιλοκερδείς γιατί το κέρδος που θα υπάρξει θα είναι μεγάλο για εμάς και στο «εμάς» εννοώ το πανελλήνιο. Θεωρώ ότι για να πετύχουμε τον σκοπό μας πρέπει να υπάρξει μια εξωστρέφεια του Ιδρύματος προς το κοινό, να επικοινωνήσουμε τον σκοπό μας, να γνωρίσει ο κόσμος το τι κάνουμε και τι θέλουμε να κάνουμε. Στο σημείο αυτό μας έχει ξεπεράσει η τεχνολογία και πρέπει άμεσα να την προλάβουμε. Έχουμε δρομολογήσει ήδη και ελπίζουμε ότι σε μερικές εβδομάδες θα έχουμε τον δικό μας ιστότοπο τον οποίο συνεχώς θα ενημερώνουμε και αναβαθμίζουμε ενώ θα υπάρχει παρουσία και σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η μη ύπαρξη σήμερα του κτιριακού συγκροτήματος δεν μας αποστερεί την δυνατότητα δραστηριοποίησης σε άλλους τομείς όπως ημερίδες, εκθέσεις, διαγωνισμούς κλπ. Υπάρχουν κτιριακές υποδομές και προθυμία από φορείς για να φιλοξενήσουν δραστηριότητες μας.


 

Μακέτα στην οποία εικονίζεται η ανατολική και δυτική όψη του
κτηρίου. Σχέδιο: Ιωάννης Πατρώνης, Αρχιτέκτων, Μηχανικός.
ΦΩΤΟ: ΙΔΑΛΕΝΑΠ 
Περί Αλός:  Πόσο μεγάλος θα είναι ο χώρος του συγκροτήματος και τι θα περιλαμβάνει; Θα θέλαμε, με λίγα λόγια, να μας «ξεναγήσετε» στο κτίριο που πρόκειται να ανεγερθεί στον Φλοίσβο.

Κυρ. Κυριακίδης:  Το κτήριο σχεδίασε ο αρχιτέκτονας κ. Γιάννης Πατρώνης.  Έχει μικτό σύνολο επιφανείας περί τα 8,5 χιλιάδες τμ. κι αποτελείται από ισόγειο κι έναν όροφο ενώ διαθέτει υπόγειο και χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.

Στο ισόγειο θα βρίσκονται οι εκθεσιακοί χώροι οι οποίοι θα αναπτυχθούν σε 16 θεματικές και χρονολογικές ενότητες (όπως π.χ. Προϊστορική εποχή, Αρχαία, Βυζαντινή,  Μεσαιωνική, Επανάσταση του 1821, η Ιστιοφόρος Ναυτιλία του 18ου και 19ου, Βαλκανικοί Πόλεμοι, Β Παγκόσμιος Πόλεμος, Υποβρύχια Έρευνα, Χαρτογραφία, Ναυτική Πινακοθήκη κλπ.). Στον όροφο θα υπάρχει η βιβλιοθήκη και τα γραφεία του ιδρύματος ενώ ένα αμφιθέατρο 206 θέσεων θα διατίθεται ως αίθουσα διαλέξεων, προβολών και συναυλιών.

Επιπροσθέτως θα υπάρχουν χώροι πολιτιστικών εκδηλώσεων, εργαστηρίων, τεχνικών εγκαταστάσεων, διοικητικής υποστήριξης κλπ. Ο χώρος που έχει επιλεγεί συνδέεται άμεσα με πολλά ιστορικά γεγονότα, είναι εκεί που η Ακρόπολη συναντά την θάλασσα και θα αποτελέσει ένα στολίδι στην υπό ανάπλαση περιοχή του Φαληρικού όρμου.

Νότια και βόρεια όψη του κτηρίου. Σχέδιο: Ιωάννης Πατρώνης,
Αρχιτέκτων, Μηχανικός. ΦΩΤΟ: ΙΔΑΛΕΝΑΠ 

Περί Αλός: Ένα τέτοιο έργο ασφαλώς απαιτεί υψηλό κόστος κατασκευής. Το 2009 είχε γίνει λόγος για προϋπολογισμό ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ. Κάτω από τις σημερινές συνθήκες φαντάζει απίθανο. Με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι μπορεί να υλοποιηθεί;

Κυρ. Κυριακίδης:  Το κόστος είναι υψηλό για έναν λογιστή, αλλά πρέπει κάποια στιγμή να ξεφύγουμε από τα νούμερα γιατί αν σπάσει η συνέχεια στην παράδοση αυτομάτως θα χάσουμε και την ταυτότητα μας και αυτή η παράδοση, αυτή «η ταυτότητα» είναι ο πλούτος του Έλληνα που κρατάει ακόμα και σήμερα την χώρα μας ζωντανή. Με σύνεση, μέτρο και προγραμματισμό όλα μπορούν να γίνουν γιατί το έργο αυτό αποτελεί επένδυση και θα φέρει πολλαπλά οφέλη  και για να βοηθήσω και αυτούς που μόνον λογαριασμούς κάνουν θέλω να αναφέρω πως σήμερα μόνον το «Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ» χωρίς να έχουν αναπτυχθεί οι χερσαίες εγκαταστάσεις του Ιδρύματος και να αναπτυχθούν εκεί τα εκθέματα, η επισκεψιμότητα του είναι της τάξεως των 25000 ατόμων ετησίως.  Επί του πρακτέου, γίνεται προσπάθεια και υπάρχει υπόσχεση για ένταξη του έργου στο επόμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ ενώ φιλοδοξούμε παράλληλα, με τις δραστηριότητες μας, να ευαισθητοποιήσουμε ανθρώπους και φορείς που έχουν αμεσότητα  με την θάλασσα για να συνεισφέρουν κατά το δυνατόν.

Περί Αλός: Υπάρχει κάποιος τρόπος με τον οποίο θα μπορούσαν οι αναγνώστες του Περί Αλός να προβάλλουν/υποστηρίξουν το έργο σας;

Κυρ. Κυριακίδης: Όπως ακριβώς το είπατε, η υποστήριξη τους θα είναι με το να προβάλλουν τον έργο μας και μέσα από αυτό να «διαφημίσουν» το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Για να το κάνουν αυτό όμως σαν Διοικητικό Συμβούλιο έχουμε την απόλυτη γνώση ότι εμείς πρέπει πρώτα να τους δώσουμε και τα ερεθίσματα και να δημιουργήσουμε κάποιο υπόβαθρο και θα το κάνουμε.

Το σήμα κατατεθέν του ΙΔΑΛΕΝΑΠ
είναι εμπνευσμένο από αρχαϊκή άγκυρα
που απεικονίζεται σε ελληνικό νόμισμα
του 5ου π.Χ. αιώνα. ΦΩΤΟ: ΙΔΑΛΕΝΑΠ 
 
Μέσα από τον ιστότοπό μας θα έχουν άμεση πληροφόρηση για τις δραστηριότητες μας. Φιλοδοξούμε τους επόμενους μήνες να έχουμε συντάξει και ενεργοποιήσει τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας όπου σύμφωνα και με τι ιδρυτικό ΠΔ προβλέπεται θεσμός των «φίλων του Ιδρύματος». Έτσι θα δημιουργηθεί μια κοινωνία φίλων που θα μπορέσει πιο οργανωμένα να μας παρακολουθεί και συνεισφέρει με ιδέες, χρόνο, προσωπική εθελοντική εργασία και κάθε είδους προσφορά. Οικονομικά μπορεί να συνεισφέρει όποιος θέλει στο μέτρο που δύναται.

Περί Αλός: Πρόεδρε Κυριάκο Κυριακίδη, σας ευχαριστούμε για τον χρόνο, τον υπέροχο περίπατο και τις απαντήσεις που μας δώσατε.
http://perialos.blogspot.gr/2013/11/blog-post.html
 
Επισκεφθείτε τον ιστότοπο του ΙΔΑΛΕΝΑΠ. Πιέσατε ΕΔΩ

Τα γραφεία του Άλσους Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης βρίσκονται στην Πλατεία Κλαυθμώνος, Παπαρηγοπούλου 2, Αθήνα 10561. Τηλ. 210 3368517 fax 210 3253680 και προσωρινό e-mail idalenap93@gmail.com

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...