ECJbX0hoe8zCbGavCmHBCWTX36c

Φίλες και φίλοι,

Σας καλωσορίζω στην προσωπική μου ιστοσελίδα «Περί Αλός» (Αλς = αρχ. ελληνικά = η θάλασσα).
Εδώ θα βρείτε σκέψεις και μελέτες για τις ένδοξες στιγμές της ιστορίας που γράφτηκε στις θάλασσες, μέσα από τις οποίες καθορίστηκε η μορφή του σύγχρονου κόσμου. Κάθε εβδομάδα, νέες, ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις θα σας κρατούν συντροφιά.

Επιβιβαστείτε ν’ απολαύσουμε παρέα το ταξίδι…


Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου
Συγγραφεύς - Ερευνήτρια Ναυτικής Ιστορίας




Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ "ΠΕΡΙΠΛΟΥ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΣΠΑΝΙΟΥ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟΥ ΤΟΥ Β'ΠΠ



Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ τ.60 σελ. 35,
ΙΟΥΛ-ΣΕΠ 2007, έκδοση Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος.
Αναδημοσίευση στο Περί Αλός με την έγκριση του ΝΜΕ.

 
Σεπτέμβριος 1944
Επιστροφή στην Πατρίδα
 
ΦΩΤΟ: Κρίστυ Ε. Ιωαννίδου

Το μέλος και φίλος του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος, συγγραφέας, κος Βασίλειος Ιατρίδης, ανηψιός του ήρωα Κυβερνήτη στο Υ/Β ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ κατά τον πόλεμο, ανταποκρινόμενος στις ανακοινώσεις του «Περίπλου», μας απέστειλε ένα θαυμάσιο ντοκουμέντο που βρέθηκε στα αρχεία του θείου του.

Πρόκειται για ένα ανώνυμο ημερολόγιο με τίτλο «Επιστροφή στην Πατρίδα» και περιγράφει την τελευταία φάση της ξενιτιάς του Πολεμικού Ναυτικού, τον Σεπτέμβριο του 1944, όταν τα πρώτα βοηθητικά πλοία, υπό τον Μίλτο Ιατρίδη, συνοδευόμενα από αντίστοιχα Αγγλικά, προπορεύθηκαν του Ελληνικού Στόλου και κατευθύνθηκαν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Ο συγγραφέας, προφανώς στρατεύσιμος, είχε μόλις μετατεθεί από το Αντιτορπιλικό «Κουντουριώτης» στα βοηθητικά του Στόλου FT12 - FT24 και ένιωσε εξαιρετική συγκίνηση όταν αντιλήφθηκε πως μ’ αυτά, υπό τον Ιατρίδη, θα πρωταντίκριζε ελεύθερη την σκλαβωμένη πατρίδα.

Δημοσιεύουμε μέρος του ημερολογίου μήπως και αναγνωρισθεί ο γραφικός χαρακτήρας και γίνει δυνατό να εντοπισθεί ο συγγραφέας. Θα ήταν πράγματι εξαίρετικό αν μπορούσε να συμβεί.

Ευχαριστούμε τον κ. Βασίλειο Ιατρίδη για την αγάπη και το ενδιαφέρον που εκφράζει έμπρακτα στο Μουσείο και το περιοδικό του.

«Περίπλους»

http://perialos.blogspot.gr/2013/10/blog-post_21.html


 
ΦΩΤΟ: Περίπλους, ΝΜΕ


ΦΩΤΟ: Περίπλους, ΝΜΕ

Σημείωση Περί Αλός:

Από το 2007 που δημοσιεύθηκε το παρόν, εξακολουθεί να αναζητείται ο συγγραφεύς του ημερολογίου. Αν κάποιος αναγνώστης γνωρίζει κάτι που θα βοηθούσε στην ανακάλυψη του αγνώστου συγγραφέως παρακαλώ ας επικοινωνήσει με το Περί Αλός perialos1@gmail.com ή απευθείας με το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος
τηλ. 210 45 16 264 e-mail: nme@ath.forthnet.gr και  hellenicmaritimemuseum@gmail.com 

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...