ECJbX0hoe8zCbGavCmHBCWTX36c

Φίλες και φίλοι,

Σας καλωσορίζω στην προσωπική μου ιστοσελίδα «Περί Αλός» (Αλς = αρχ. ελληνικά = η θάλασσα).
Εδώ θα βρείτε σκέψεις και μελέτες για τις ένδοξες στιγμές της ιστορίας που γράφτηκε στις θάλασσες, μέσα από τις οποίες καθορίστηκε η μορφή του σύγχρονου κόσμου. Κάθε εβδομάδα, νέες, ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις θα σας κρατούν συντροφιά.

Επιβιβαστείτε ν’ απολαύσουμε παρέα το ταξίδι…


Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου
Συγγραφεύς - Ερευνήτρια Ναυτικής Ιστορίας




Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Ο ΑΔΑΜΑΣΤΟΣ ΠΕΖΟΝΑΥΤΗΣ ΠΥΘΕΑΣ

(480 π.Χ.)
Περί Αλός
Του Στέφανου Σκαρμίντζου
ιστορικού ερευνητή/συγγραφέα
Αναδημοσίευση από το προσωπικό ιστολόγιο του 
Στέφανου Σκαρμίντζου  ΨΗΓΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ


ΠΥΘΕΑΣ.
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΕΛΛΗΣ
 Το 480 π.Χ όταν απέτυχε ο αποκλεισμός  των Τεμπών, ώστε να μη διέλθουν οι Πέρσες από τη Θεσσαλία, οι Έλληνες αποφάσισαν να σταματήσουν τον περσικό στρατό στις Θερμοπύλες και το περσικό ναυτικό στα στενά της βόρειας Εύβοιας κοντά στo Αρτεμίσιο. Οι Έλληνες είχαν στείλει προπομπούς τρεις τριήρεις ώστε να είναι ενήμεροι για τις κινήσεις του εχθρού. Επιλέχθηκαν τρία πλοία, ένα από την Αθήνα, ένα από την Αίγινα και ένα από την Τροιζίνα. Αποστολή τους ήταν να πλέουν κοντά στη Σκιάθο και να ειδοποιήσουν αν εμφανιζόταν ο εχθρός. Η αιφνιδιαστική εμφάνιση του περσικού στόλου πανικόβαλε τα Ελληνικά πληρώματα. Το Αθηναϊκό εξώκοιλε στην Θεσσαλική ακτή και το πλήρωμα διέφυγε δια ξηράς. Οι Τροιζίνιοι δεν κατάφεραν να διαφύγουν και οι Φοίνικες αφού τους εμβόλισαν, κατέλαβαν το πλοίο τους με έφοδο και θυσίασαν τον πιο όμορφο αιχμάλωτο που έπιασαν στους θεούς τους. Κατόπιν περικύκλωσαν το Αιγινήτικο καράβι που κυβερνούσε ο Ασωνίδης, αλλά έχασαν πολλούς άντρες για να το καταλάβουν γιατί ο πεζοναύτης Πυθέας του Ισχενόου πολεμούσε σα λυσσασμένος ακόμα κι όταν οι άλλοι απελπίστηκαν και παραδόθηκαν. Σταμάτησε να μάχεται μόνο όταν λιποθύμισε από την αιμορραγία. Ο Πέρσης διοικητής θαύμασε την ανδρεία του κι εμπόδισε τους Φοίνικες να τον σκοτώσουν. Έφερε γιατρό να τον θεραπεύσει και τον κράτησε σε τιμητική αιχμαλωσία κοντά του. Ο Πυθέας ελευθερώθηκε όταν ο συγγενής του Πολύκριτος, στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, κατέλαβε το πλοίο στο οποίο υπηρετούσαν οι δεσμώτες του και τον έσωσε!
Στην (άνω)εικόνα ο Πυθέας φέρει ξίφος βάση του ευρήματος του Μαραθώνα (Βρεταννικό Μουσείο) περικνημίδες  του 5ου αι. π.Χ (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο). Ο λινοθώρακας βασίζεται στην αγγειογραφία της περιόδου ενώ ο διάκοσμος της ασπίδας σε χάλκινα θραύσματα από το Μουσείο της Ιένας. Ο Φοίνικας φέρει κωνικό κράνος που συνηθιζόταν στην Μ. Ανατολή (Αρχ. Μουσείο Ολυμπίας) και το πολύτιμο ξίφος του (Μητρ. Μουσείο Ν. Υόρκης) υποδηλώνει αξιωματικό. Το πανί κανονικά θα ήταν μαζεμένο αλλά ίσως ο αιφνιδιασμός δεν επέτρεψε κάτι τέτοιο.

Πηγή: Ηρόδοτος,  «Ιστορίαι», 7.179 – 181 και 8.92

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΕΛΛΗΣ kosv01@otenet.gr

Οι προτάσεις του Περί Αλός:
Επισκεφθείτε την σελίδα ΨΗΓΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. Πιέσατε ΕΔΩ
Θαυμάστε τις Εικόνες του καλλιτέχνη ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΕΛΛΗ στην προσωπική του σελίδα http://kosv01.deviantart.com/gallery/  Πιέσατε ΕΔΩ
Πάρτε μια γεύση από ξύλινα μοντέλα τριήρους υπό κλίμακα στο FACEBOOK Trireme Gallery - Τριήρης Γκαλερί. Πιέσατε ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...